Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΕΞΙ ΧΩΡΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ CSTO

Έξι κράτη – μέλη του CSTO (Οργανισμός του Συμφώνου για τη Συλλογική Ασφάλεια), ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1990 με πρωτοβουλία της Ρωσίας, σε συνεδρίαση που έγινε στην Μόσχα την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008, ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την Ρωσία στο θέμα της Ν. Οσσετίας και της Αμπχαζίας και καταδίκασαν τις πράξεις της Γεωργίας. Πρόκειται για την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Θα συζητηθεί επίσης τις επόμενες μέρες η δημιουργία ενός κοινού σχεδίου στην εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα ανάμεσα στη Ρωσία και αυτά τα έξι κράτη.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Γκιούλ το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2008, θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα ιστορικό ταξίδι, αφού τα τελευταία χρόνια οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, μετά την απαίτηση της Αρμενίας να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως η Τουρκία έκανε αρκετές κινήσεις να πλησιάσει την Αρμενία, στα πλαίσια των κινήσεων που κάνει για τη δημιουργία της ένωσης του Καυκάσου.
Ο κ. Γκιούλ πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας κ. Σαργκσιάν.

Η ΤΣΕΧΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ

Μέχρι το τέλος του μήνα η Τσεχία αναμένεται να πάρει τα πρώτα αμερικανικά κονδύλια για την κατασκευή του αμερικανικού ραντάρ, το οποίο θα αποτελεί μέρος της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, αφού θα συνδέεται με τους πυραύλους που θα τοποθετηθούν στην Πολωνία.
Ο λαός της Τσεχίας όμως δεν συμφωνεί στην πλειοψηφία του με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και δεν θέλει να γίνει το αμερικανικό ραντάρ στα εδάφη της Τσεχίας, αφού το βλέπουν ως μια νέα εισβολή ξένης δύναμης στη χώρα τους.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΥΡΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από το ουκρανικό ναυτικό, η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τέλος Σεπτεμβρίου άσκηση με αληθινά πυρά στην Κριμαία.
Η άσκηση θα περιλαμβάνει περίπου 350 συστήματα αεράμυνας, όπως S-300, Buk-M1, Osa και Tunguska και θα πάρουν μέρος και περίπου 30 μαχητικά αεροσκάφη. Η άσκηση επίσης θα περιλαμβάνει στρατεύματα που κάνουν απόβαση, επιχειρήσεις επίθεσης από αέρα και αληθινά πυρά για την υποστήριξη αεροσκαφών από ξηρά και θάλασσα.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μετά από καταγγελία του ρωσικού υπουργείου άμυνας ότι το Ισραήλ πούλησε μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα και ηλεκτρονικά στρατιωτικά συστήματα στη Γεωργία και ότι σχεδιάζει επίσης να δώσει και στρατιωτικά οχήματα και όπλα, η πρέσβης του Ισραήλ στη Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008, ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει στη Γεωργία εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων μια εβδομάδα πριν την επίθεση σε βάρος της Ν. Οσσετίας. Και συμπλήρωσε ότι έχουν πωλήσει στη Γεωργία μόνο μη-επιθετικό οπλισμό. Για παράδειγμα, είπε η Ισραηλινή πρέσβης, η Γεωργία ζήτησε να αγοράσει 300 άρματα Merkava, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε να τα δώσει.

ΔΥΟ ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Δύο ρωσικά αεροπλάνα έχουν ήδη φτάσει στην Κούβα με ανθρωπιστική βοήθεια, για να βοηθήσουν την περιοχή που χτυπήθηκε από τον τυφώνα Γκουστάβο. Άλλα δύο αεροπλάνα αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από τη Μόσχα για την Κούβα, μεταφέροντας επίσης ανθρωπιστική βοήθεια (σκηνές για τους άστεγους, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κτλ)
Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μεντβέντεβ είχε υποσχεθεί πριν λίγες μέρες ότι θα στείλει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα.

Ο ΤΣΕΪΝΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. κ. Τσέινι έφτασε την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008, στην Γεωργία, απ’ όπου δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την περιοχή. Η κ. Ράις μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι Η.Π.Α. θα δωρίσουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Γεωργία, για να βοηθήσουν την οικονομική της ανοικοδόμηση. Ο κ. Τσέινι θα συζητήσει με τον κ. Σαακασβίλι τις λεπτομέρειες.

Η ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ – Ν. ΟΣΣΕΤΙΑΣ

Το πρώτο κράτος μετά τη Ρωσία που προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Ν. Οσσετίας είναι η Νικαράγουα.
Ο πρόεδρος του κράτους κ. Ορτέγκα δήλωσε επίσης ότι στηρίζει τη Ρωσία στην προσπάθειά της να βάλει τέλος στις εντάσεις στην περιοχή του Καυκάσου.

LIAKO.GR

Έγινε με επιτυχία η πρώτη στα ελληνικά χρονικά τηλεοπτική εκπομπή στο διαδίκτυο. Μίλησαν Έλληνες από την Ευρώπη, το Ντουμπάι, αλλά και την Πενσιλβάνια της Αμερικής. Σας ευχαριστούμε όλους!
Θα ανακοινώσουμε πότε θα γίνει η επόμενη εκπομπή.

Στηρίξτε το LIAKO.GR με κάθε τρόπο. Διαδώστε τη φωνή μας!!!